Firemní dodávky jsou stále častěji cílem pojišťovacích podvodů

Pojišťovací podvodníci se v poslední době více zaměřují na LUV. Podle policejních statistik byla v každém třetím pojistném podvodu zapletena dodávka.

Pojistné problémy jsou velmi aktuální téma. Počet osob, kterým bylo prokázáno, že se snažily podvodným jednáním přijít k penězům z pojištění vozidel, když úmyslně zavinily dopravní nehodu, do níž se následně zapletly další vozy, stále roste.  Tito podvodníci, kteří se kvůli finančnímu zisku nebojí riskovat životy druhých, mohou představovat hrozbu zejména pro firemní flotily s velkým počtem vozů, u nichž je relativně vysoké riziko, že se některý ze zaměstnanců zaplete právě do takovéto podobné fingované nehody.

Podvodníci se aktuálně více orientují na firemní dodávky. Důvod je prostý – tyto vozy bývají většinou plně kryté včetně havarijního pojištění, jejich řidiči často pracují v časovém presu a navíc spíše než o vedení soudního sporu se podniky zajímají o to, aby absenci těchto vozidel co nejrychleji vyřešily.

„Pojišťovací podvody jsou lukrativním byznysem, roční náklady na odškodnění za fingované nehody se odhadují na 392 milionů liber. Každá sedmá újma na zdraví, která je nahlášena jako následek dopravní nehody, je spojována s pojišťovacím podvodem,“ řekl Larry Smith, generální ředitel pojišťovny Towergate, která se specializuje na pojištění nákladních vozidel.

Podvodníci nejčastěji způsobí nehodu tak, že záměrně jedou pomaleji, počkají, až se k jejich vozu zezadu přiblíží nějaký další a následně bez varování prudce šlápnou na brzdu, což většinou končí nárazem nic nečekajícího člověka do zádi jejich vozu. Mnohem nebezpečnější může být také úmyslné oslňování řidiče dodávky dálkovými světlomety. Možným řešením tohoto problému je nechat do firemních vozů nainstalovat palubní kameru, která bude nahrávat dění před vozidlem. Záznamy z nich se dají použít jako přímý důkaz při posuzování, kdo nehodu zavinil.

Kamery obvykle nahrávají záznam ve smyčce na paměťovou kartu, záznam se ale uloží jen v případě, že přístroj zaznamená nějaký prudký pohyb, kterým může být například ona kolize. Sofistikovanější jednotky mohou stát od 200 do 300 liber, pokud jsou ale u flotil montovány do velkého počtu vozů, přicházejí na řadu výrazné množstevní slevy. K dispozici jsou také různé aplikace pro chytré telefony za cenu nižší než 1 libra.

Bez videozáznamu by bylo pro zaměstnance velmi obtížné prokázat, že se stal obětí pojišťovacího podvodu.

Máte-li podezření, že jste se stali obětí takového podvodu:
• Zůstaňte v klidu, chovejte se jako při jakékoliv jiné nehodě
• Zavolejte policii, a pokud máte sebemenší zranění, volejte také záchrannou službu
• Použijte fotoaparát nebo mobilní telefon a vše důkladně zdokumentujte (dopravní značení, poškození automobilu atd.)
• Poznamenejte si jména všech cestujících ve voze, jejich adresy a data narození, a také kde ve voze seděli
• Pokuste si sehnat očité svědky nehody
• Podívejte se na záznamy dopravních kamer v okolí