Používání elektroniky představuje bezpečnostní riziko

Jak ceny elektroniky klesají, správci firemních vozových parků stále častěji pořizují pro své zaměstnance například tablet nebo chytrý telefon. GPS navigace je už dnes standardem. Málo kdo si ale uvědomuje bezpečnostní rizika spojená s jejich používáním.

Tablet, na který lze nainstalovat řadu aplikací užitečných jak pro zaměstnavatele, tak pro samotného firemního řidiče, se stává stále populárnějším.
Ceny poměrně dobře vybavených tabletů se systémem Android začínají zhruba na 3000 Kč. Tablet nabízí zaměstnancům a fleetovým manažerům přístup k nejrůznějším informacím a údajům souvisejících s pracovním výkonem, a umožňují také jejich zaznamenávání.

Ashley Sowerby, generální ředitel společnosti Fleet Solutions, řekl: „Za tuto cenu získávají zaměstnanci snadný přístup k informacím potřebným pro jejich efektivní práci. Prostřednictvím nejrůznějších aplikací mohou také zaznamenávat například počet ujetých kilometrů, délku pracovní doby, prostojů a podobně. Jedná se o velmi efektivní proces z hlediska sledování nákladů. „

Prostřednictvím různých aplikací si každý podnik může tablety přizpůsobit na míru svým potřebám. Mohou pomoci se sdružováním firemních vozů, zvládnou například také číst QR kódy, čárové kódy nebo pořizovat fotografie. Přitom zaměstnanec nemusí být stále online – data mohou být uložena a odeslána později.

Stejné možnosti dávají zaměstnancům a fleetovým manažerům také chytré telefony. Tablety jsou pro jejich použití ale vhodnější z důvodu většího displeje. Různé dokumenty nebo data jsou na nich snáze čitelná, a navíc se jejich cena v porovnání se smartphony příliš neliší.

Jakým pomocníkem může být pro firemní řidiče například satelitní navigace, je prakticky zbytečné mluvit. Výhod, které stejně jako tablety nabízí, ale bohužel dokážou využít i zloději. Společnost Tracker vyzívá firemní řidiče, aby do těchto zařízení neukládali adresu jejich domu. Jedná se o reakci na více případů, při kterých si někdo zaměstnance vystopoval a následně se mu vloupal do automobilu či přímo do domu.

„Doporučujeme majitelům automobilů, aby schovali všechny navigační systémy, počítače a smartphony z dohledu, pokud vozidlo na delší dobu opouští. To samé se týká i dokumentů, které obsahují nějaké osobní informace. Nikdy nenechávejte klíče v autě a neschovávejte náhradní klíč k vozu uvnitř, jelikož se potom stává pro zloděje snadnou kořistí. Firmy by měly investovat do dobrého zabezpečení svého vozidla, včetně sledovací jednotky, která policistům velmi ulehčí následné nalezení vozidla a případně i pachatelů krádeže,“ dodal na závěr Stuart Chapman, manažer společnosti Tracker.