Ve firemních vozech mnohdy chybí povinná výbava

prodej

Pokud policista při silniční kontrole zjistí, že povinná výbava vašeho vozu neúplná, hrozí vám až dvoutisícová pokuta. Také neprojdete při technické kontrole.

Nedávný průzkum společnosti AA Populus mezi více než 23 tisíci řidičů ukázal, že více než třetina z nich neví, že reflexní vesta patří do povinné výbavy automobilu nejen u nás, ale také v jiných zemích Evropy.

A například při cestě do Francie, pokud jedete automobilem, u něhož nejste veden jako majitel, si musíte nechat vystavit plnou moc k vycestování do zahraničí. U služebního či firemního vozu musí být plná moc navíc notářsky ověřená.

„Pravidla silničního provozu a dopravní předpisy se v rámci evropských států více či méně různí. Jedná se například o maximální dovolenou rychlost, nebo povinnost celodenního svícení. Před cestou do zahraničí proto doporučuji důkladně nastudovat alespoň základní předpisy platné v té konkrétní zemi. Vyhnete se tak zbytečným pokutám za rychlou jízdu a jiné přestupky,“ říká Edmund King, prezident společnosti AA.

V některých státech se také nemůžete spolehnout na hlídání rychlosti prostřednictvím satelitní navigace.
Sankce za nekompletní povinnou výbavu se v zahraničí pohybují od 15 do 135 eur.

V Česku by od 1. 1. 2013 měl každý motorista ve svém autě mít:
• Náhradní pojistky (jedna z každého druhu)
• Zvedák
• Náhradní kolo nebo sadu na opravu pneumatiky
• Klíč na uvolnění matic kola
• Výstražný trojúhelník
• Reflexní vestu
• Lékárničku

Pokud máte vůz, který obouvá pneumatiky umožňující v případě defektu nouzové dojetí, z povinné výbavy vám vypadne klíč na uvolnění matic, zvedák a náhradní kolo. Není již také nutné vozit náhradní žárovky (respektive výbojky). Jejich výměna je na cestě často nemožná a musíte navštívit servis.
V autě by neměl chybět Evropský formulář záznamu o dopravní nehodě, do kterého v případě havárie, k níž nevoláte policii, zaznamenáte všechny požadované údaje.