Zapracujte na lepším zabezpečení mobilních zařízení, radí odborníci firmám

Správci firemních vozových parků stále častěji pořizují pro své zaměstnance například tablet nebo chytrý telefon. Tato zařízení ale většinou nejsou dostatečně chráněna proti zneužití.

Chytrý telefon nebo tablet, na který lze nainstalovat řadu aplikací užitečných jak pro zaměstnavatele, tak pro samotného firemního řidiče, se stává stále populárnějším. Tyto zařízení nabízí zaměstnancům a fleetovým manažerům přístup k nejrůznějším informacím a údajům souvisejících s pracovním výkonem, a umožňují také jejich zaznamenávání.

Průzkum společnosti Chevin Fleet Solutions však ukázal, že tato zařízení většinou nemají dostatečnou úroveň zabezpečení proti zneužití cizí osobou. Většina uživatelů totiž nepoužívá ani jednoduchý čtyřmístný přístupový kód.

Před nástupem mobilních zařízení si podniky přístup a zaznamenávání citlivých údajů velmi pečlivě hlídali. Dnes je situace zcela odlišná. Mobilní zařízení, která nyní často používají firemní řidiči a správci vozových parků pro přístup k internímu firemnímu softwaru prostřednictvím aplikací nebo internetu, se mohou stát velmi mocným nástrojem, pokud se dostanou do nepovolaných rukou.

Ashley Sowerby, generální ředitel společnosti Chevin Fleet Solutions, odhaduje, že množství údajů, které budou podniky zaznamenávat v elektronické formě prostřednictvím smartphonů a tabletů bude v budoucnu stále narůstat.

Fleetoví manažeři by proto měli zvážit přijetí některých opatření, aby elektronické vymoženosti používané k obchodním účelům v rámci firemní flotily, měly adekvátní úroveň zabezpečení. Jedním z velmi účinných opatření je používání systémů rozpoznávajících otisky prstů. Ty jsou až desetkrát bezpečnější, než klasická hesla.

„Doporučujeme majitelům automobilů, aby schovali všechny navigační systémy, počítače a smartphony z dohledu, pokud vozidlo na delší dobu opouští. To samé se týká i dokumentů, které obsahují nějaké osobní informace. Nikdy nenechávejte klíče v autě a neschovávejte náhradní klíč k vozu uvnitř, jelikož se potom stává pro zloděje snadnou kořistí. Firmy by měly investovat do dobrého zabezpečení svého vozidla, včetně sledovací jednotky, která policistům velmi ulehčí následné nalezení vozidla a případně i pachatelů krádeže,“ dodal na závěr Sowerby.