Jaká rizika s sebou přináší jízda s prasklým čelním sklem?

Prasklé čelní sklo představuje vážnou závadu. Nový průzkum společnosti Autoglass ukázal, že také nesprávně namontované čelní sklo znamená pro posádku automobilu bezpečnostní riziko.

Čelní sklo může tvořit až 30% strukturální integrity vozidla, pokud se například automobil při dopravní nehodě převrátí na střechu, je čelní sklo zásadním nosným prvkem střechy. Pokud je v něm tedy prasklina, logicky to představuje pro cestující ve voze riziko.

Velkým problémem je také nesprávně namontované čelní sklo, jelikož může ovlivnit činnost airbagu spolujezdce. V extrémní situaci se totiž může celý neodborně namontovaný díl uvolnit a výrazně snížit účinnost airbagu , nebo jej nasměrovat mimo kabinu.

Řidiči také nemají představu, jak velkou silou je jejich tělo vrženo vpřed i při srážce v relativně malé rychlosti. Ve skutečnosti se při čelní srážce v rychlosti okolo 50 kilometrů za hodinu jedná krátkodobě o působení síly odpovídající zhruba 1000kg a právě správně fungující airbag může v kombinaci s bezpečnostním pásem i zachránit život.

Výměna čelního skla není levná záležitost, odborníci ale zároveň poukazují na možnost opravy skla, která může ušetřit velké peníze. Průměrné náklady na opravu čelního skla se totiž pohybují zhruba na 15% z ceny nového. Technologie oprav se v poslední době posunula velkým krokem kupředu a opravené sklo je po práci odborníka téměř k nerozeznání od nového.

Stále však většina správců vozových parků volí pro ně jednodušší, na druhou stranu ale více než pětinásobně dražší možnost, kterou je výměna poškozeného skla za nový kus.

Na opravy autoskel se v Česku specializuje spousta firem. Většinou jsou schopné opravit jakékoliv autosklo (od osobních automobilů až po robustní skla u autobusů), které má v sobě prasklinu do průměru 10 cm. Cena opravy čelního skla se pohybuje v průměru od 700 do 1500 Kč a řidičům, kteří mají čelní sklo pojištěné, tuto opravu většinou pojišťovna nahradí (pokud dodržel správný postup při ohlášení pojistné události a umožnil prvotní prohlídku poškozeného skla osobou, která je k tomu konkrétní pojišťovnou oprávněna).