Při výměně pneumatik nechejte kontrolovat i vyvážení kol

Společnost Tyre Bay Direct nabádá fleetové manažery, aby při výměně pneumatik dbali na správné vyvážení kol. Zvýší tak bezpečnost a komfort jízdy.

Správný tlak v pneumatikách a hloubka dezénu jsou alfou a omegou pro bezpečnou jízdu. Kontrolovat by je měl každý řidič u svěřeného firemního vozu, a to nejméně jednou měsíčně. Pouze na správně nahuštěných pneumatikách s dostatečnou hloubkou dezénu je totiž možné včas a bezpečně zastavit, nebo manévrovat s vozem v kritických situacích.

Kontrolu zvládne i laik a nepotřebuje k tomu prakticky žádné vybavení. Tlak huštění lze zkontrolovat například na čerpací stanici, kde lze také koupit jednoduchou měrku hloubky dezénu. Pokud při silniční kontrole policista zjistí, že pneumatiky vozu jsou ojeté pod zákonem stanovenou mez a automobil je tím pádem nebezpečný pro další provoz, čeká na řidiče sankce v podobě 5 trestných bodů, pokuta ve výši 5-10 tis. ve správním řízení, nebo odebrání řidičského oprávnění až na 1 rok.

Důležitým aspektem, který se rovněž podílí bezpečnosti jízdy, je vyvážení kol. Nevyvážené kolo se projevuje vibracemi při vyšších rychlostech, což nejenže zhoršuje komfort jízdy, ale také ztěžuje ovládání vozu a zhoršuje trakci.

V neposlední řadě vibrující kolo zbytečně namáhá také další komponenty podvozku a zavěšení, i samotné pneumatiky, což se projeví na jejich kratší životnosti a tudíž vyšších servisních nákladech.

Odborníci proto radí správcům firemních vozových parků, aby péči o pneumatiky svých vozů svěřovali profesionálům, kteří se si poradí s vyvážením jak klasických ocelových ráfků, tak i kol z lehkých slitin. Mělo by být nedílnou součástí každého přezouvání pneumatik, pokud se přibývajícími kilometry a ubývající vzorkem objeví vibrace ve volantu, je dobré kola opětovně převážit.