Mnoho mobilních aplikací narušuje pozornost řidiče

Podle společnosti Chevin Fleet Solutions je trh s aplikacemi pro chytré telefony zaměstnanců doslova přesycen neužitečnými produkty, které mohou nadělat více škody než užitku.

Tato společnost se specializuje na vývoj softwaru pro správce vozových parků. Podle ní je trh přesycen různými aplikacemi od výrobců automobilů, leasingových společností, půjčoven automobilů nebo společností nabízejících tankovací karty.

„Aplikace pro firemní zaměstnance jsou poměrně specifické. Musí umět to, k čemu byly navrženy a jejich ovládání musí být maximálně jednoduché. Nejdůležitější ale je, aby je bylo možné používat kdekoli na cestách. V našem průzkumu jsme ale zjistili, že takový aplikací je na trhu opravdu málo,“ řekl Ashley Sowerby, generální ředitel Chevin Fleet Solutions.

Mnohé z těchto aplikací nabízejí funkce, se kterými nelze pracovat pomocí mobilního telefonu – jsou přístupné přes webové stránky nebo jiné internetové platformy. Příliš mnoho aplikací se také hodí spíš pro marketingová oddělení firem, místo toho, aby sloužily skutečným potřebám vozových parku.
Každý čtvrtý program, který si někdo stáhne do svého smartphonu, je využit pouze jednou,“ dodal Sowerby.

Programy, jež mají řidičům pomoci snížit spotřebu paliva, pro ně zároveň představují i značné bezpečnostní riziko, které může skončit až dopravní nehodou. Chrlí na ně totiž velké množství informací, což negativně ovlivňuje schopnost soustředění se na okolní dopravní situaci. Vzhledem k tomu, že je držení mobilního telefonu během řízení zakázáno, hrozí řidiči v případě, že se prokáže porušení této důležité povinnosti, i trest v podobě udělení dvou trestných bodů a bloková pokuta na místě do 1000 Kč, ve správním řízení je to potom v rozmezí 1500 – 2500 Kč.

U českých firemních řidičů, kteří využívají chytrý telefon, jsou nejvíce v oblibě aplikace zastupující satelitní navigaci, nebo které sledují počet denně ujetých kilometrů a počítají průměrnou spotřebu. Týká se to především zaměstnanců jezdících se staršími auty, v nichž není navigace od výrobce či palubní počítač.