Spolehlivost a TCO – nejdůležitější faktory pro fleet manažery

Společnost GE Capital Fleet Services se ptala správců vozových parků, co je pro ně určující při výběru a nákupu nových vozů. První dvě příčky obsadily spolehlivost a celkové náklady na vlastnictví automobilu (TCO).

Faktor spolehlivosti se jako klíčový ukázal pro více než polovinu (53%) oslovených fleet manažerů. Tento výzkum ukazuje, které skutečnosti týkající se provozu vozidel jsou pro správce vozových parků klíčové. Chtějí automobily, do nichž se vleze spousta nákladu, nastartují každé ráno bez ohledu na klimatické podmínky, plná nádrž jim vydrží na spoustu kilometrů, a které lze snadno a levně opravit.

Na druhém místě se umístily celkové náklady na vlastnictví automobilu, známé pod zkratkou TCO. Jako top faktor při výběru vozů do firemní flotily je volilo 48% respondentů. Třetí příčka (32%), a to díky dopadu na zdanění a celkovou výkonnost vozového parku, patří emisím CO2.

Faktor

Hodnocení (čím vyšší skóre, tím více je faktor důležitý)

Spolehlivost

53%

TCO

48%

Emise CO2

32%

Kupní cena

30%

Zbytková hodnota

22%

Spotřeba paliva

19%

Image značky

10%

Další část výzkumu ukázala, že si firmy ponechávají své vozy po stále delší dobu. Zatímco čtyřleté cykly jsou stále nejčastější, pěti, šesti, sedmi a dokonce i osmileté životní cykly se stávají standardními. 11% firemních autoparků si své vozy ponechává až do konce jejich životnosti.

„V těchto dlouhodobějších horizontech přestává být zbytková hodnota vozu důležitým aspektem vzhledem k relativně nízké skutečné tržní hodnotě vozidla při jeho prodeji. Náklady na každodenní provoz, zejména cena náhradních dílů a servisu, jež je důležitý pro udržení staršího vozu v dobrém stavu, jsou daleko důležitější,“ dodal na závěr Gary Killeen, generální ředitel společnosti GE Capital Fleet Services.