Další pražské části zavedou placené parkování

Od jara bude parkování pro návštěvníky hlavního města ještě komplikovanější. Další městské části zavedou placené parkovací zóny. V některých pražských částech bude rezidenční a abonentské parkování jen ve vymezených sektorech, jiné části budou zpoplatněny celé. Podle toho se bude lišit i výška poplatků za parkovací karty. Nejvíce se parkování prodraží firmám.

První parkovací zóny se objevily v roce 1996 na pravém břehu Prahy 1. Nyní regulují parkování v Praze 1, 2, 7 a většině Prahy 3. Další plány magistrátu zveřejnil náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD, který na tiskové konferenci prohlásil, že k těmto částem se již během první poloviny příštího roku přidají další Prahy 4, 5, 6, 8, 9 a část Prahy 12. „Celý připomínkový proces trval poměrně dlouho, proběhla celá řada jednání. Nechali jsme zcela na městských částech, zda a na jakém území zóny chtějí, stejně tak si radnice mohly vybrat, zda chtějí sektory. Představy jednotlivých městských částí se vzájemně dost lišily,“ prohlásil Dolínek.

Nově zpoplatněné pražské části převezmou systém tří druhů parkovacích zón známý z oblastí, kde funguje již nyní. Modrými pruhy budou vyznačeny zóny pro dlouhodobé stání místních s parkovacím kuponem viditelně umístěným za předním oknem vozu; pro návštěvníky platící formou parkovacích automatů jsou určeny zóny označené přerušovanou bílou čárou. Krátkodobé s parkováním po dobu maximálně 2 hodin, střednědobé s omezením na 6 hodin a smíšené, kde mohou dlouhodobě parkovat místní i střednedobě návštěvníci.

První parkovací zóny přibudou prvního dubna na Újezdu v Praze 5, v Bubenči a části Dejvic. Od 1. května se zpoplatní parkování na Jarově, v Nuslích, na Smíchově, v Košířích, Dejvicích, Karlíně, Libni a Vysočanech. Částečně budou zpoplatněny čtvrtě Podolí, Spořilov, Vokovice a Veleslavín. Třetí fáze je plánována na 1. června, kdy se zóny objeví v Kobylisích, Ládví a části Prahy 12 v okolí polikliniky Modřany.

Zpoplatnění se liší podle systému, který prosadily radnice. Obyvatelé částí s povolením parkovat jen ve vymezených sektorech budou ročně platit 600 korun, rezidenti městských částí bez vymezení zaplatí dvojnásobných 1200 Kč. V částech Prahy, kde je placené parkování již zavedeno, se bude za parkovací kartu platit 700 korun jako letos. Podle Dolínka o podobě i ceníku parkovacích zón rozhodovaly samotné radnice jednotlivých městských částí. Proti rozdělení na sektory byly radnice Prahy 4 a 6, kde bude jen jedna parkovací zóna. Kupony pro nové parkovací zóny se začnou prodávat v polovině března.

Firmám se sídlem nebo provozovnou na Praze 4, 5, 6, 8, 9 a části Prahy 12 se tato novinka prodraží. Ceny parkování pro rok 2016 by se neměly lišit od letošních. Nyní v městských částech, kde jsou zavedené zóny placeného stání, firmy zaplatí dle cenového pásma 24, 30 nebo dokonce 36 tisíc korun ročně za jednu abonentskou parkovací kartu psanou na jméno společnosti. Ta jde použít v jednom z firemních vozů, mezi kterými ji lze přenášet. Na tři cenová pásma jsou rozděleny Prahy 1, 3 a 7, Praha 2 má pouze dvě dražší zóny. Pořídit je možné také pololetní, čtvrtletní, měsíční nebo týdenní kupon. Další levnější, avšak méně pružnou možností je nepřenosná parkovací karta psaná na registrační značku konkrétního vozidla za cenu 12 000 Kč ročně nebo pololetní za 6000 korun. Vyjde levněji, ale pokud ji majitel ztratí, nebude mu již vystaven duplikát. Pro jednorázové parkování v modrých zónách lze na městských úřadech pořídit krátkodobé stírací kupony, kdy dvouhodinový stojí 120 korun a desetihodinový 400 Kč.

Původní návrh magistrátu hlavního města Prahy počítal s tím, že všechny městské části budou rozděleny do menších sektorů a jejich obyvatelé budou moci parkovat jen v určité lokalitě blízko bydliště. Zájemci o možnost parkování v celé městské části by museli zaplatit 4350 korun, nebo pokud by měli celoroční jízdenku na městskou hromadnou dopravu, dostali by slevu. Návrh na zvýhodnění pro držitele kuponu na MHD však neprošel, stejně jako celý návrh.

Čtěte také:

Bodový systém se změní k lepšímu

V Česku je 100 čerpacích stanic na zemní plyn CNG

Policie dostává novou flotilu Octavií. Bude jich 477.