Fiat ukázal povědomou novou dodávku

fiat_talento

fiat_talentoItalská značka Fiat zveřejnila první snímek svého nového středně velkého užitkového modelu Talento, který se zařadí mezi dodávky Dobló Cargo a Ducato. Jak je již na první pohled patrné, nové není jen samotné auto, ale také okolnosti jeho vzniku.

Užitkové fiaty vycházely spolupráce s francouzským koncernem PSA, do kterého patří značky Peugeot a Citroën. S Francouzi začala italská značka Fiat vyvíjet své užitkové vozy již v roce 1978 a o tři roky později představila výsledek, první generaci dodávky Ducato. Právě ta se ve verzi s krátkým rozvorem prodávala pod jménem Fiat Talento. K tomuto názvu se vrací nová dodávka, která nevznikla ve spolupráci s koncernem PSA, ale konkurenční francouzskou značkou Renault. Půjde o sourozence modelu Trafic a jeho klonu Opel Vivaro.

První informace jsou zatím velmi stručné. Podle Fiatu jeho novinka kombinuje kompaktní rozměry se špičkovou nákladní kapacitou ve své třídě, variabilitou a agilním chováním na silnici. Model Talento by se měl přizpůsobit potřebám různých zákazníků. Bude se vyrábět v několika variantách jako dodávka, valník, s dvoukabinou i v osobní verzi pro přepravu lidí. Pro příklad, příbuzný Renault Trafic nabízí výběr ze dvou délek karoserie, dvou výšek, třímístné kabiny nebo šestimístné dvoukabiny. Kratší trafic měří na délku bez milimetru pět metrů, delší varianta přidává 40 centimetrů a vůz odveze náklad o objemu 5,2 až 8,6 metru krychlového.

Fiat nezveřejnil žádné podrobnější informace ani o technice talenta, jen že bude poháněno naftovými motory přeplňovanými jedním nebo dvěma turbodmychadly o výkonech až 107 kW. To znamená, že by mohlo jít o diesely Renault o objemu 1,6 litru, které používá Trafic s výkony od 66 do 103 kW, maximálními točivými momenty 260 až 340 Nm a udávanou kombinovanou spotřebou od 5,9 do 6,6 litru na 100 kilometrů, dle verze.

Není také jasné, zda novinka Fiat Talento nahradí jen o trochu menší model Scudo, jehož aktuální druhá generace se v původním provedení začala prodávat již v roce 2007. Na prvních evropských trzích půjde talento objednávat od května.

Čtěte také:

Fiat ukázal všechny verze modelu Tipo

Peugeot představil novou generaci mikrobusu

Pronájem dodávky může být výhodnější, než její koupě