Nová Audi A6 nabídne hmatovou obrazovku

Výraznou změnu vzhledu slibuje nové Audi A6, která by měla přijít na trh v roce 2018, až po svých největších konkurentech Mercedesu E a BMW 5. Pátá generace A6 se představí pravděpodobně na autosalonu ve Frankfurtu na podzim 2017.

Nové bude vše od vzhledu, přes podvozek až po motory.  Design dostal na starosti tým nového šéfdesignéra Marca Lichteho, který slibuje konec unifikace a jasné rozlišení všech modelových řad. O reálnosti slibů se budeme moct přesvědčit už na konci letošního roku, kdy by se měla představit nová vlajková loď A8.
A6, vycházející ze studie Prologue (na fotkách společně s vizualizacemi různých automobilových serverů), by měla dostat novou „single frame“ masku chladiče, aktualizovanou verzi LED světel pro denní svícení, svalnaté lemy blatníků a zcela novou linii střechy, prudce se svažující od C sloupků vzad. Kombi verze Avant bude logicky větší a praktičtější, ale už ne tak hranatá jako současná generace. Počítá se i s verzí Allroad.
Uvnitř by měl zmizet dnešní hlavní ovladač systému MMI, který by měly nahradit dvě obrazovky integrované ve středovém tunelu a palubní desce, které by jako první v automobilovém světě měly nabídnout ovládání pomocí tzv. hmatové odezvy – tedy povrchu, který mění nejen svůj vzhled, ale i tvar, a po doteku poskytuje zpětnou vazbu imitací tlačítek.
Karoserie bude stát stejně jako model A8 na nové platformě MLB s elektrickým systémem o napětí 48 voltů (poprvé se představil v modelu SQ7). Základem pohonných jednotek pravděpodobně zůstane dvoulitrový turbodiesel, doplněný čtyřválcovými benzinovými motory a šestiválcovými diesely. Nevyhneme se ani plug-in hybridu e-tron.