Volvo a Uber spojily síly za účelem vývoje autonomně řízených vozidel + VIDEO

Autonomní jízda se stále přibližuje, ale i díky legislativním průtahům si na ni budeme muset ještě chvíli počkat. Jednotlivé automobilky postupně vyvíjejí nové technologie a žhavou novinkou je spojení sil automobilky Volvo Cars a společnosti Uber.

Taxikáři napříč celým světem bojují se společností Uber, která jim ubírá práci. Samotná společnost ale kouká mnohem dál a brzy se hodlá obejít i bez svých řidičů. Za tímto účelem se rozhodla společně s dalším silným partnerem z automobilového světa vyvíjet a testovat další technologie, které by z autonomní jízdy udělaly skutečnost. Obě společnosti spojily své síly, aby mohly nově společně pracovat na vývoji autonomně řízených vozů příští generace. Švédská prémiová automobilka Volvo Cars a společnost Uber podepsaly smlouvu o společném projektu, jehož smyslem je vyvinout nové automobily, do kterých bude možné postupně integrovat nejnovější technologie na poli autonomního řízení až do zkonstruování vozidla, které vůbec nebude potřebovat řidiče. Tyto základní automobily bude vyrábět automobilka Volvo Cars, od které je následně bude kupovat společnost Uber. Celý projekt s rozpočtem 300 milionů USD bude financován oběma společnostmi.

TAXI BEZ ŘIDIČE 
Projekt Volvo-Uber znamená pro automobilový průmysl a autonomní řízení další významný vývojový krok, který je přirozenou reakcí na nástup nové technologické éry. Nová základní vozidla budou vycházet z plně modulární platformy SPA vyvinuté přímo automobilkou Volvo Cars. Společnost Uber už v blízké době začne tyto technologie testovat v reálném provozu v americkém Pittsburghu. Zde si zákazníci přes mobilní aplikaci objednají taxi a ve vybraných případech je vyzvedne speciálně upravené Volvo XC90, jejichž jízdu bude kontrolovat pověřený technik. Vůz bude řídit vyvinutý software napojený na kamerové, radarové a laserové senzory spolu s přijímači GPS signálu. Travis Kalanick, výkonný ředitel společnosti Uber, k projektu prohlásil: „Každoročně zemře při autohaváriích více než milion lidí. Autonomní řízení může pomoci těmto tragickým dopravním nehodám předcházet, ale na jeho vývoj sami nestačíme. Z toho důvodu je pro nás partnerství s tak skvělou automobilkou, jako je Volvo, velmi důležité. Pokud jde o bezpečnost, značka Volvo představuje to nejlepší v daných třídách a je oprávněným lídrem vývoje. Jestliže dáme dohromady schopnosti společností Uber a Volvo, společně se nám podaří dosáhnout budoucnosti dříve.“

Autonomní jízda očima automobilky VOLVO