VW se v USA nevzdá, zaměří se na elektromobily

VW

VWEmisní skandál zřejmě mění plány koncernu Volkswagen na uvádění nových modelů v následujících letech. Amerického trhu se ale nehodlá vzdát, zkusí to tam s elektromobily.

Dlouholetý specialista na diesely se nyní shlédl v elektromobilech. V rámci nové koncernové strategie Together 2025 plánuje uvést na trh více než 30 nových elektromobilů do roku 2025 s cílem prodávat dva až tři miliony elektromobilů ročně. Pro novinky by měly vzniknout až tři nové podvozkové platformy.
S elektromobily se VW rozhodl dobýt i USA. Hinrich Woebcken, šéf značky VW pro Severní Ameriku, uvedl, že od roku 2020 by se měly koncernové elektromobily v USA i vyrábět. Lídrem by měla být značka Audi. Její elektrický crossover založený na konceptu e-tron Quattro by měl přijít na trh v roce 2018, následovat budou o rok později plug-in hybridní modely Q8 a nové generace A6 a A7.

A co plánuje VW v USA dál? Woebcken v tisku prohlásil, že strategie do roku 2025 je již téměř hotová a bude zveřejněna na podzim letošního roku. VW chce dál soutěžit s hlavními hráči na trhu v nejprodávanějších segmentech středních a kompaktních vozů a crossoverů.
V této souvislosti se spekuluje o budoucnosti passatu. Volkswagen nyní intenzivně prověřuje celou koncernovou paletu čítající více než 300 modelů a nejvyšší šéf Matthias Müller už jasně řekl, že koncern je připraven „zrušit nebo odložit vše, co není nezbytně nutné“. Podle serveru autonews.com se aktuálně intenzivně řeší, jestli se koncernu vyplatí vyrábět od další generace jednu verzi Passatu pro americký a čínský trh a druhou pro zbytek světa. Devátá generace passatu by měla přijít na trh v roce 2020 nebo 2021. Podle časopisu Auto Zeitung ještě nepadlo žádné rozhodnutí ohledně vzhledu, ale jisté je, že mezi pohony se objeví i plug-in hybrid a uvažuje se i o čistě elektrické verzi.