Neuvěřitelné policejní vozy

V Česku jsme zvyklí na octavie a fabie, ale v řadě zemí světa slouží policii často neuvěřitelná auta značek Ferarri, Aston Martin nebo Lada. Které jsou ty nejzvláštnější?

Velký rozruch vzbudilo nedávno představení flotily policejních vozů v Dubaji. Její složení je asi nejexotičtější na světě a odráží postavení Saudské Arábie jako ropné velmoci, kde peníze nejsou problém. V policejních barvách tam slouží například BMW M6 Gran Coupe s 4,4litrovým motorem a zrychlením z nuly na 100 km/h za 4,1 sekundy, šestilitrový osmiválec Mercedes SLS AMG, dokonce 12válcové Lamborghini Aventador, Aston Martin One-77, Ferrari FF, Bentley Continental GT, Ford Shelby Mustang či Bugatti Veyron.
Netypické vozy se ale občas objeví i v policejních složkách jiných států. Tak například ve Velké Británii se do policejního převlékl třeba formuli podobný supersport Ariel Atom PL s dvoulitrovým motorem Honda a zrychlením z nuly na sto za 2,6 sekundy. V USA je zase nejprodávanějším autem pick-up Ford F, takže je celkem logické, že se dostal i do služeb strážců zákona. Australská policie zase zapojila do služby Mercedes GLE Coupe,Ford F 150 i když pouze v rámci speciální propagační akce na zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Rovněž australská policie v Novém Jižním Walesu zakoupila Porsche 911, stejně se vybavila i německá dálniční policie. Italští karabiniéři pro změnu oblékli do policejního třeba Lamborghini Huracan. Pro stejnou značku, ale pro model Gallardo, se rozhodla policie v Jižní Africe.
Tam, kde si naopak nemohou podobné extravagance dovolit, si musí vystačit s tím, co je. Takže na Kubě najdete třeba flotilu policejních vozů Lada Riva.

{gallery}stories/automobil_ve_firme/2016_Rijen/policejni_auta{/gallery}