Číňané chtějí Evropu naučit sdílet auta

Čínský automobilový koncern Geely údajně chystá pro Evropu úplně novou značku mobility Lynk&Co. Zřejmě půjde o službu sdílení aut. Start se chystá na 20. října.

Geely, vlastnící automobilku Volvo nebo společnost London Taxi, zveřejnila první teaserový obrázek s logem Lynk&Co, který naznačuje, že prvním uvedeným vozem by mohlo být nějaké SUV. Zda ale bude auto nabízeno i k prodeji nebo pouze v rámci služby sdílení aut, není zatím známo. Pravděpodobnější je alespoň zpočátku spíše druhá možnost, protože například Alain Visser, viceprezident značky Volvo pro oblast marketingu, řekl serveru Autocar, že „nová značka koncernu Geely by mohla změnit světovou podobu mobility“. Geely už dříve při zmínkách o brandu Lynk&Co uvedlo, že „bude odlišný od všeho, co jste dosud viděli v automobilovém průmyslu.“
Britský Autocar tipuje, že první vozem Lynk&Co by mohl být malý crossover na bázi chystaného modelu Volvo XC40, na kterém ve Volvu pracoval designér Peter Horbury, nynější viceprezident Geely pro design. Pod kapotou budou tříválcové motory vyvíjené rovněž ve Volvu.