Rodiny Porschů i Piëchů stojí za současným vedením koncernu VW

dieselgate

dieselgateDříve znesvářené rodiny Porschů a Piëchů, které dohromady drží 52 % akcií v koncernu VW, zřejmě na chvíli složily zbraně a jednotně podpořily současné vedení.

Spory obou rodin vyvrcholily loni v dubnu, kdy ze svého místa předsedy dozorčí rady musel s okamžitou platností odstoupit Ferdinand Piëch, funkce v radě se vzdala i jeho manželka Ursula. Předcházela tomu celá řada sporů, mimo jiné snaha automobilky Porsche ovládnout Volkswagen, která skončila nakonec přesně opačně. Zdálo by se, že nynější problémy kolem aféry Dieselgate použije jedna část rozvětvené rodiny proti druhé, ale dva její zástupci – Hans Michel Piëch a Wolfgang Porsche – v rozhovoru pro německý German Magazine svorně uvedli, že současné vedení v čele s Hansem Dieterem Pötschem a Matthiasem Müllerem podporují.
Snaží se tak vyvrátit obavy některých investorů, že nesváry mezi vlastníky ještě prohloubí krizi ve firmě, která bude teď muset výrazně šetřit. „Jsme jiní, ale vidíme náš úkol reprezentovat společně různé rodinné zájmy,“ řekl Hans Michel Piëch. Wolfgang Porsche dodal, že by rád viděl ještě větší účast rodinných příslušníků na rozhodování. Aktuálně je jich 34. „Samozřejmě ne všech 34 se zapojí do práce v dozorčí radě nebo se zúčastní rozhodování. Většina ale chce pracovat, ne jen inkasovat dividendy,“ řekl Porsche.