Češi neumí správně skladovat pneumatiky

Zimni_pneu_Continental

Zimni_pneu_ContinentalNejnovější průzkum společnosti Continental realizovaný agenturou STEM/MARK prokázal, že se 91% českých řidičů v zimě přezouvá na zimní pneumatiky, ale nevědí, jak právě nepoužívané pneumatiky správně skladovat.

Zatímco 9 z 10 řidičů zná správné způsoby skladování pneumatik s ráfkem, pláště bez ráfku by vhodně uložila pouze jedna čtvrtina. Jejich nevhodné uskladnění přitom může snižovat funkčnost a zkracovat jejich životnost.
Z aktuálního průzkumu Continentalu je zřejmé, že tuzemští řidiči před celoročními (4 %) preferují pneumatiky sezonní. Zimní pláště, jež na svůj vůz v zimním období přezouvá 91 % motoristů, prokazují výrazně lepší vlastnosti na zledovatělém či zasněženém povrchu. Nejčastějším důvodem pro používání zimních plášťů je dle 87 % Čechů právě vyšší bezpečnost jízdy, kterou poskytují. 13 % procent dotazovaných uvedlo, že se rozhoduje na základě výsledků testů pneumatik. Provedené šetření však také potvrdilo, že stále mezi českými řidiči existují výjimky (3 %), jež i v zimním období volí riziko a letní pláště nepřezouvají.
Pneu1Správné skladování nepoužívaných pneumatik přispívá k jejich delší životnosti. Očištěné pláště se doporučují uložit do igelitového pytle a skladovat na tmavém místě, kde se teploty pohybují ideálně mezi 10–15°C. Zásadní význam hraje poloha uskladnění. Pneumatiky bez ráfku musí zůstat postavené, kdežto ty s ráfkem je možné položit na sebe či zavěsit. Toto podstatné kritérium však respondenti ne vždy respektují, či znají. Z výsledků provedeného průzkumu vyplývá, že zatímco pneumatiky s ráfkem by nesprávně uložilo pouze 11 %, tak v případě plášťů bez ráfku by to bylo až 75 %.