SPZ za 218 milionů

Sahani

SahaniZatímco v Česku dáte za značku na přání 10 000 korun, v Dubaji nedávno jeden indický obchodník vydražil SPZ pro svůj Rolls-Royce za neuvěřitelných 218 milionů korun!

V Indii narozený, ale v Dubaji žijící developer Balwinder Sahani je zřejmě pro splnění svých snů obětovat cokoli, takže když se do dražby dostala poznávací značka s pouhým jedním číslem a jedním písmenem – D 5 – neváhal a utratil za ni 33 milionů dirhamů, což je v přepočtu zhruba 218 milionů korun.
Není to poprvé, co tento obchodník za SPZ podobně utrácel. Už má na svém jiném Rolls-Royce značku s číslem 9, za kterou zaplatil 25 milionů dirhamů (162 milionů korun). „Baví mě sbírat jedinečné poznávací značky,“ řekl Balwinder Sahani deníku Gulf News. Byl by prý ochoten zaplatit i víc. Bere to tak trochu jako službu své zemi. Ve Spojených arabských emirátech se neplatí daň z příjmu, ale částky vydražené na aukcích značek jdou přímo do rozpočtu státních dopravního úřadu. „Vracím tak něco Dubaji, tohle město mi hodně dalo,“ řekl Balwinder Sahani.
Dražby jedinečných SPZ jsou v Dubaji populární, zúčastní se jich vždy několik desítek místních milionářů. Už v roce 2008 dal obchodník Saeed Al Khouri  za SPZ s číslem 1 14 milionů dolarů. Podobně se draží značky třeba i v Británii, ale nikoli v tak vysokých sumách.
Foto: Naradanews.com