Modré zóny komplikují život vojákům Hradní stráže

zony

zonyFlotila podporuje aktivitu advokáta Ondřeje Pecáka, který podal žalobu na hlavní město Praha kvůli zavedení modrých parkovacích zón. Postupně se ukazuje, komu všemu působí zóny problémy – třeba vojákům Hradní stráže.

Celkem 39 osob se spojilo a na konci října podali na hlavní město Praha žalobu. „Primárním účelem nově zřízených modrých zón je pouhý výběr výpalného za současného napáchání škod v neuvěřitelném rozsahu na obyčejných lidských osudech, o které se nikdo nezajímá – u lidí, co do politiky vstupují, aby si to tu udělali pěkné, to nikoho nepřekvapí, ale u těch co se sociální citlivostí chvástají i v názvu strany, je to strašlivé,“ říká Ondřej Pecák.
Stále se objevují nové případy, kdy chaotické a nejednotné zavedení postihu řidičů modrými zónami komplikuje řadě z nich život. Například stovky vojáků Hradní stráže mají teď neřešitelný problém. „Spousta z nich dojíždí, a když musí nastoupit třeba v 5:00 do služby, tak pro mimopražské je to těžko řešitelný problém, když veřejná doprava třeba nejezdí vůbec a s vozem kvůli zónám nemají kde zaparkovat. Je zvláštní, že systém pražských parkovacích zón dostal pod tlak i subjekty, které musí plnit úkoly stanovené zákonem a Praha takové dopady vůbec neřešila a podle mne se soustředila jen na inkaso,“ říká Ondřej Pecák.
Zopakujme si jen v rychlosti, jaké jsou hlavní výhrady Ondřeje Pecáka i redakce Flotily proti modrým zónám. Nejde o to, že parkování je placené. Jde samozřejmě o právo hlavního města Prahy nebo jeho městských částí tímto způsobem nějak regulovat dopravu. Ale modré zóny v aktuální podobě zavádějí restrikci v dopravě bez dalších souvisejících kroků – zlepšení hromadné dopravy, zřízení záchytných parkovišť atd. Neexistuje jednotný systém pro celou Prahu, aby lidé mohli v jedné části Prahy pracovat, v jiné bydlet, navštěvovat nemocné rodiče atd. Za velmi vážnou považuje Flotila i diskriminaci podnikatelů, kteří nemohou zaparkovat u svých zákazníků, naopak za obchodníky, před jejichž provozovnou je modrá zóna, dorazí méně zákazníků. Za parkovací kartu platí IČO nebo právnická osoba nehorázných 12 000 až 36 000 Kč ročně, přestože se svým autem zabírá stejné místo jako rezident.