Palivové články jsou úplný nesmysl

Mirai

MiraiJaguar do budoucna věří elektrice, vodíkové palivové články jsou podle něj nesmysl.

Jaguar představil svůj první elektromobil I-PACE a hodlá i do budoucna nabízet jako alternativní pohon výhradně elektřinu. „Palivové články jsou nesmysl,“ řekl britskému Autocaru technický ředitel společnosti Jaguar Land Rover Wolfgang Ziebart. Vodík jako palivo se podle něj pro auta nevyplatí především kvůli nízké účinnosti palivových článků.
Samotný způsob výroby vodíku, jeho skladování a chlazení v palivových článcích totiž stojí spoustu energie. „Když to jde dobře, pro pohon můžete nakonec využít jen 30 % energie,“ řekl Ziebart. „Elektrický pohon z baterií naproti tomu nabízí účinnost až 70 %, tedy asi dvakrát vyšší. Tohle je podle mě hlavní důvod hovořící proti palivovým článkům, nikoli třeba současný nedostatek infrastruktury, ten se dá překonat.“
K podobnému závěru došla i nedávná společná studie Stanford University a Technické univerzity v Mnichově, která konstatovala, že elektromobily nabízejí do budoucna cenově dostupnější způsob, jak snížit emise CO2 než vodíkové automobily. Někteří výrobci ale naopak vodíku stále věří. Například Toyota prodává v některých evropských státech svůj vodíkový vůz Mirai. Ale i Toyota už ohlásila založení nové divize zaměřené na elektromobily, jejichž vývoji se dosud nevěnovala.