„Zaplaťte,“ vyzval Volkswagen londýnský starosta

VW_maska

VW_maskaLondýnský starosta Sadiq Khan vyzval Volkswagen, ať zaplatí městu i postiženým majitelům miliony liber za podvádění s emisemi dieselových motorů.

 

 

Podle listu The Guardian vyzval starosta Sadiq Khan Volkswagen, ať odškodní majitele aut s upraveným softwarem a přispěl také 2,5 milionu liber do fondu na vzdělávací programy týkající se ochrany životního prostředí v Londýně.
Khan podle Guardianu napsal, že „pro nečinnost Volkswagenu, když vyšla aféra najevo, není žádná omluva. Chci vidět jasný závazek, že Volkswagen bude kompenzovat tisíce Londýňanů, kteří si koupili vůz této značky v dobré víře, ale jejich dieselové motory přispěly k současnému špatnému ovzduší v Londýně.“ Podle Khana jezdí v Londýně 80 000 automobilů VW s upraveným softwarem.
Volkswagen se zatím k této žádosti nevyjádřil, ale už dříve řekl, že na rozdíl od USA neplánuje v Evropě platit zákazníkům žádné odškodnění, ale zavázal se všechny automobily opravit. Kromě Londýna už dříve vyzvala VW k platbě odškodného i britská vláda. Firma čelí několika soudním řízením například v USA, Německu, Norsku nebo Jižní Koreji.