VW oživí továrnu v Drážďanech

Dresden

DresdenMomentálně nefunkční továrna VW v Drážďanech by místo prodělečného Phaetonu měla vyrábět elektrickou verzi nového Golfu.

 

 

Volkswagen sice bude propouštět 23 000 lidí v následujících čtyřech letech, ale zároveň chystá i některé nové projekty. Jedním z nich by mělo být i znovuotevření továrny v Drážďanech. Zde se až do března letošního roku vyráběl model Phaeton. Jeho výroby ale byla ukončena a nyní zde sídlí jen firemní muzeum. Volkswagen nyní potvrdil, že od dubna příštího roku by se zde mohl vyrábět elektrický e-Golf. Automobilka zde bude investovat 20 milionů eur. Kromě e-Golfu by si zde zákazníci mohli přebírat i všechny další elektrické a hybridní modely značky VW – e-up!, Golf GTE a Passat GTE. Kromě toho Volkswagen uvažuje o zcela nové továrně na výrobu baterií pro elektromobily, která by měla stát v Německu.
Vývoj Phaetonu, který se vyráběl od roku 2002, stál jednu miliardu eur. Jako konkurenta pro BMW 7 si ho vysnil tehdejší koncernový šéf Ferdinand Piech. Auto ale nedosáhlo plánovaného ročního objemu prodeje 20 000 kusů a na každém voze, který se podařilo prodat, prodělávala údajně až 28 000 eur.
Zato v elektrickém Golfu vidí firma budoucnost. Představila ho před pár dny na autosalonu v Los Angeles s baterií umožňující dojezd až 200 kilometrů, před modernizací to bylo něco kolem 130 kilometrů.