FBI zatkla v USA manažera VW kvůli emisnímu skandálu

Schmidt

SchmidtAmerický Federální úřad pro vyšetřování zatkl v souvislosti s aférou Dieselgate bývalého šéfa amerického oddělení firmy VW pro dodržování regulačních předpisů Olivera Schmidta. Podle listu New York Times ho viní ze spiknutí s cílem podvodu na USA.

 

Oliver Schmidt stál v čele regulačního oddělení od roku 2014 do března 2015. Zatčen byl v sobotu federálními vyšetřovateli na Floridě a dnes by měl stanout před soudem. FBI se k celé záležitosti zatím pro média nevyjádřila, firma Volkswagen uvedl v prohlášení pro server Autonews Europe, že pokračuje ve spolupráci s americkým ministerstvem spravedlnosti na řešení všech otázek souvisejících s aférou Dieselgate. „Nebylo by ale vhodné, abychom se vyjadřovali k jakýmkoli probíhajícím vyšetřováním nebo diskutovali o personálních záležitostech.“
Podle médií hrál Schmidt důležitou roli ve snaze zakrýt podvádění s emisemi a státní zastupitelství v něm vidí jednoho z hlavních podezřelých v celé aféře Dieselgate, protože měl státním orgánům poskytovat falešné údaje o emisích. Schmit začal pracovat u VW už v roce 1997 v oddělení vývoje motorů. Do USA přesídlil v rámci firmy v roce 2012.
Minulý týden byl další manažer VW odsouzen v Jižní Koreji k trestu jeden rok a šest měsíců za falšování dokumentů o emisních a hlukových zkouškách potřebných pro uvedení vozů VW na tamní trh.