Octavia dostane nový motor 1.5 TSI, nad elektrickým Citigo visí otazník

Skoda_Octavia

„Čtyřoká“ Octavia by ještě letos měla dostat úplně nový motor 1.5 TSI. V Ženevě se představí faceliftované Citigo, u kterého zatím automobilka řeší, zda se stane prvním sériovým elektromobilem značky Škoda.

 

Nejprodávanější model značky Škoda – Octavia – se nedávno představil s  kontroverzním faceliftem přední masky s dělenými světlomety. V oblasti motorizací se však žádná změna nekonala, ta hlavní novinka pod kapotou by měla přijít o něco později. Sourozenec Octavie – Volkswagen Golf – totiž dostal úplně nový benzinový motor 1.5 TSI. A toho by se měla ještě letos dočkat i Octavia. Britský Auto Express citoval šéfa podnikové komunikace škodovky Peika von Bestenbostela, který tomuto médiu řekl, že nový motor 1.5 TSI „dostane Octavia v druhé půlce roku 2017“. Pro Golf má agregát výkon 110 kW a je standardně vybaven systémem pro deaktivaci poloviny válců a turbodmychadlem s variabilní geometrií lopatek. K dispozici bude i slabší verze o výkonu 96 kW. To samé by se mělo objevit i ve Škodě Octavia.
Škoda Citigo se na ženevském autosalonu představí s modernizací designu exteriéru a přepracovaným interiérem. Nové tvary má kapota, maska chladiče a nárazníky, stejně jako mlhové světlomety s volitelnou Corner funkcí. Podle Auto Expressu Peik von Bestenbostel řekl, že stále není rozhodnuto, zda Citigo bude mít i čistě elektrickou verzi. Tu měl už v minulé generaci na stejné lince v Bratislavě vyráběný Volkswagen up!
Je už téměř jisté, že prvním vozem Škoda s alternativním pohonem bude hybridní Superb. Následovat bude první elektromobil s okřídleným šípem ve znaku, není ale jasné, který to bude. Technicky nejjednodušší by bylo použít vyzkoušenou techniku VW up!