Norsko chce být první zemí bez aut se spalovacím motorem

Norská vláda má plán, jak už v roce 2025 zamezit prodejům nových aut s benzinovým a dieselovým motorem. Ale nikoli zákazem.

 

Podle zprávy o udržitelném rozvoji, kterou citoval britský server Autocar, toho chce vláda dosáhnout nikoli zákazem prodeje spalovacích motorů, ale změnou daňových zákonů a systémem pobídek, které by nákup klasického vozidla učinily pro zákazníky nevýhodným.
Elektrické automobily jsou už dnes v Norsku osvobozeny od pětadvacetiprocentní daně z přidané hodnoty, jejich řidiči můžou používat vyhrazené pruhy pro autobusy a neplatí mýto na dálnicích. Tato podpora by se měla ještě prohlubovat, naopak auta se spalovacími motory čeká ještě tvrdší progresivní zdanění podle toho, kolik produkují emisí CO2 a NOx.
Zároveň norská vláda hodlá investovat i do infrastruktury a zavázala se, že do roku 2020 bude na každých 10 registrovaných elektromobilů v provozu jedna veřejná nabíjecí stanice.  Počet elektromobilů je v Norsku z hlediska podílu na trhu nejvyšší v celé Evropě. V roce 2015 činily 22 procent trhu s novými vozy a tento podíl stále roste. V roce 2020 by jich mělo být v Norsku už kolem 250 000, což by znamenalo 25 000 veřejných dobíjecích stanic.