Volvo XC60 bude mít tři nové asistenční systémy

Nové SUV XC60, jehož odhalení proběhne na Ženevském autosalonu, bude vybaveno třemi novými asistenčními funkcemi, které jsou prvními kroky k budoucímu autonomnímu řízení.

 

Novinka dostane aktualizovaný systém City Safety, který nyní zahrnuje podporu řízení, jež se automaticky aktivuje v případě, že by samotné automatické brzdění plnou brzdnou silou nedokázalo zabránit nárazu. V takové situaci provede vůz automatickým zásahem do řízení úhybný manévr za účelem objetí překážky. Systém City Safety pomůže tímto způsobem řidiči předcházet kolizím s jinými vozidly, chodci a velkými zvířaty. Podpora řízení je aktivní v rychlostním rozmezí 50–100 km/h.
Automobilka přidala také systém ochrany před srážkou s protijedoucím vozidlem ve vedlejším pruhu, který pomůže řidiči předejít kolizi s vozem jedoucím v protisměru. Pokud se řidič chystá s vozem bezděčně vyjet ze svého jízdního pruhu, systém jej upozorní pomocí automatické podpory řízení a navede ho zpět do příslušného jízdního pruhu, čímž zabrání zkřížení cesty protijedoucímu vozidlu. Systém je aktivní v rychlostním rozmezí 60–140 km/h.
Vylepšení se dočkal také na přání dostupný informační systém monitorující mrtvý úhel (BLIS), jehož smyslem je upozornit řidiče na přítomnost jiných vozidel v jeho mrtvém úhlu. Ten bude rovněž zahrnovat funkci podpory řízení, která řidiči pomůže vyhnout se potenciální kolizi s vozidly přibližujícími se z mrtvého úhlu tím, že vůz nasměruje zpět do původního jízdního pruhu a mimo nebezpečí.
Vizí automobilky je, že by od roku 2020 neměl v žádném novém voze Volvo být nikdo smrtelně, a dokonce ani vážně zraněn.