Škoda neuspěla se stížností na Hyundai, vozy české policii tak nejspíš dodají Korejci

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení, které vedl na návrh Škody Auto ve věci dodávky 616 vozů Policii ČR.

 

Česká policie vypsala loni tendr na dodání celkem 616 osobních aut v provedení hatchback, sedan nebo kombi a zaškolení 30 osob (na každý typ dodávaného vozidla). Požaduje benzinové motory, podle kategorie s výkonem buď od 100 nebo od 130 kW. Poměrně podrobné jsou i detaily výbavy, jako třeba parkovací čidla, místo pro uložení litrové PET lahve v předních dveřích nebo dětská pojistka zadních dveří. Podmínkou je také záruka nejméně na pět let nebo 150 000 kilometrů.
Zakázku vyhrál Hyundai, ale Škoda Auto se proti rozhodnutí odvolala s tím, že korejská nabídka obsahovala „mimořádně nízkou nabídkovou cenu a že nebylo provedeno posouzení vhodnosti nabídek.“ Jaká ale byla vysoutěžená cena, není známo, protože tyto informace nebyly zatím zveřejněny. Předpokládaná cena v profilu zadavatele byla 279 383 843 Kč, což znamená v průměru něco přes 450 tisíc korun na jeden vůz.
Úřad na ochranu hospodářské soutěže námitku Škodovky vůbec neposuzoval z obsahového hlediska, zamítl ji totiž z formálních důvodů, protože „součástí návrhu navrhovatele není doklad o doručení námitek zadavateli podle § 114 odst. 3 zákona a návrh tak nesplňuje podmínky uvedené v citovaném ustanovení“. Zjednodušeně řečeno, Škoda prý sice doložila, že námitky zaslala do datové schránky, ale už ne, kdy se do ní zadavatel přihlásil a námitky tak formálně skutečně obdržel. Rozhodnutí úřadu nabylo právní moci 6. března, Škoda Auto ale pravděpodobně učiní ještě nějaké další právní kroky.