Lavina malých SUV pokračuje: Kia na podzim představí Stonic, rivala pro Nissan Juke

Kia chystá pro zářijový autosalon ve Frankfurtu nový crossover na bázi modelu Rio, který by měl konkurovat především Nissanu Juke.

 

Malé SUV, které Kia nejspíš pojmenuje Stonic, se už intenzivně testuje. Vyvíjeno je společně se sesterským modelem Hyundai, který bude ale uveden později. Designově bude Stonic vycházet z konceptu Provo (na fotografii), půjde o menší kompaktní crossover, který doplní aktuálně modernizovanou paletu korejské značky. Cílit bude zejména na evropské zákazníky Nissanu Juke.
Podvozkový základ dodá model Rio, s nímž bude novinka sdílet i pohonné jednotky o objemu 1,4 litru. Výkonnější verze by měla dostat i motor 1.6 GDI. Na rozdíl od rozměrově blízkého hybridního modelu Niro by Stonic měl nabízet verzi nejen s pohonem předních, ale i všech kol.
Do stejného segmentu, kde loví zákazníky třeba i Renault Captur, brzy zamíří další noví konkurenti. Volkswagen chystá crossover na bázi modelu Polo, Seat bude mít malé SUV nazvané Arona. Škoda zase připravuje crossover velikosti Fabie, určený sice primárně pro čínský trh, které se ale nejspíš dostane i do Evropy.