Fabia dostane pohon na CNG

Škoda Auto má v nabídce Citigo a Octavii na CNG. V brzké době chystá uvedení dalšího modelu s tímto pohonem, s největší pravděpodobností to bude Fabia.

 

Škodovka loni uvedla nový Kodiaq, letos už představila facelift Citigo a Rapidu a ještě letos přijde nová generace Yetiho. Fabii letos žádné designové změny nečekají, zato pod kapotou novinky budou. Na autosalonu v Ženevě se ve Fabii představil nový tříválec 1.0 TSI a ještě letos ho doplní pohon na stlačený zemní plyn CNG.
Škoda to zatím oficiálně nepotvrdila, ale vyplývá to z rozhovoru, který Flotila v Ženevě vedla s šéfem českého zastoupení Lubošem Vlčkem: „Jako Škoda Auto věříme, že CNG má před sebou budoucnost. Mobilita na CNG je ekonomická i ekologická. Pokud u osobních vozů jsou náklady na 1 km konvenčního pohonu 2,40 nebo 2,50 Kč, u CNG je to pod 1 Kč. I nadále budeme přitom rozšiřovat své CNG portfolio. V brzké době se objeví minimálně jeden další model. Nechme se překvapit, ale mohu prozradit, že to bude Fabia nebo Rapid.“

Čtěte také: Příští Fabia bude bez dieselu

CNG je zajímavé především pro fleetové zákazníky, takže logičtější by bylo dát pohon na zemní plyn spíše do Fabie než Rapidu, který nemá takové objemy prodejů a cílí hlavně na privátní klientelu. Škoda před lety představením Octavie na CNG velmi významně rozhýbala trh s těmito vozidly v ČR. Nyní činí podíl vozů Škoda na všech CNG automobilech v ČR 76 %.
„Myslím, že pro budoucnost CNG je třeba dotáhnout dva kroky: měla by se dát do pořádku záležitost kolem parkování, protože dodnes vidíme nesmyslná omezení a zákazy vjezdu i do větraných garáží. A dále je velmi důležité, aby stát vyslal jasný signál, jaká bude daňová zátěž po roce 2020,“ řekl dále Flotile Luboš Vlček.

Čtěte také: Škoda táhne zisk koncernu VW, má lepší marže než Audi