Renault čelí podezření, že s emisemi podváděl 25 let

Francouzský deník Libération zveřejnil informace vládní agentury na ochranu spotřebitelů (DGCCRF), podle které Renault manipuloval s výsledky emisí svých vozů podobně jako Volkswagen, ovšem po dobu více než dvaceti let.

 

Ve zprávě, kterou citoval Libération, se zmiňují konkrétně dva modely, a to Captur a Clio Mk4, které údajně v reálu překračují deklarované emise NOx o 300 procent. Zpráva zároveň tvrdí, že vrcholní představitelé automobilky včetně jejího nejvyššího šéfa Carlose Ghosna o těchto manipulacích věděli.
Už v lednu prohledávali vyšetřovatelé tři pracoviště Renaultu ve Francii, kde kontrolovali způsob používání technologie na měření emisí výfukových plynů. Ministryně životního prostředí Ségolene Royalová tehdy ale uvedla, že na podvody v Renaultu nic neukazuje.
I nyní Renault pro tisk uvedl, že jeho vozidla jsou v souladu s platnými právními normami, ke konkrétnímu obvinění se zatím nemůže vyjádřit, ale že s úřady bude plně spolupracovat. „Vozidla Renault nejsou vybavena žádnou úpravou softwaru, která by ovlivňovala výsledky emisních testů.“