PORADNA: Jak financovat menší flotilu nových aut?

Zahajujeme novou rubriku našeho magazínu, ve které odpovídají naši odborníci na vaše dotazy. V prvním díle zodpovíme dotaz, jak nejlépe financovat menší flotilu nových aut. Odpovídá Jan Sedláček, ředitel oddělení Fleet a remarketing ze společnosti Volkswagen Financial Services.

Zajímá vás něco z problematiky týkající se výběru či správy vašeho vozového parku? Neváhejte nám posílat své dotazy z různých oblastí, které se mohou týkat financování, nákladů na provoz, servisu, monitoringu firemních aut či dalších.

DOTAZ: Dobrý den, řadím se spíše do kategorie středně malých podnikatelů. Uvažuji o pořízení vozového parku do 10 aut. Jakou byste mi doporučil formu a délku financování s ohledem na daný počet vozů? (Josef Dobrota, Třebíč)

Odpovídá Jan Sedláček, ředitel oddělení Fleet a remarketing ze společnosti Volkswagen Financial Services:

Při pořízení firemní flotily můžete vybírat z několika variant financování. Způsob financování je vedle jasné představy o vozidle jeden ze základních parametrů. Na výběr máte v podstatě ze čtyř možností. Tou první je hotovost, u ní ale zvažte výnosnost vlastního kapitálu, zda vám taková investice zbytečně nezablokuje vlastní zdroje, které můžete využít při podnikání. Další možností je v minulosti oblíbený finanční leasing, nyní je na ústupu a nevyplatí se o něm ani uvažovat. Jako optimální varianta se jeví úvěr nebo operativní leasing. Zároveň doporučuji vybrat financování na základě nákladovosti, běžně užívá ukazatel TCO. Podstatnou výhodou úvěru na auto pro firmy a podnikatele, kteří jsou plátci DPH, je možnost nárokování hodnoty DPH najednou z celé pořizovací ceny vozu. Pravidelné splátky úvěru na auto jsou hrazeny na základě splátkového kalendáře, který obdržíte při podpisu smlouvy úvěru na auto. Auto se ihned stává vaším účetním majetkem. Vy se stáváte ekonomickým vlastníkem vozu od počátku smlouvy a provádíte jeho daňové odpisy. Mezi další výhody patří jednorázový odpočet celé DPH z kupní ceny na počátku splácení.
Naproti tomu operativní leasing automobilů je podobný klasickému pronájmu a pokud uvažujete o tom, že nechcete automobil vlastnit, je pro vás ideální volbou. Další odlišností oproti úvěru je absence počáteční vstupní částky. Stejně jako u úvěru jsou fixní měsíční splátky stejné po celou dobu financování. Splátka je nákladovou položkou a tedy plně daňově odečitatelnou. Operativní leasing vám nabízí i investiční úspory – snížení množství vázaného kapitálu v účetní bilanci. Ušetří vám mzdové a časové náklady, jelikož zpravidla je finanční společností nabídnuta i možnost správy vozového parku. Co se týče délky pronájmu vozu, jeví se v případě operativního leasingu jako ideální doba 36 měsíců.

Posílejte nám své další dotazy, odpovíme s pomocí našich odborníků.

Dotazy piště na