Číňané se pokouší koupit značku Jeep

Čínské automobilky už delší dobu krouží kolem koncernu Fiat Chrysler Automotives. Nejnovější zájem pochází od firmy Great Wall Motors, která má ale zájem jen o Jeep. Jejím ziskem by se stala největším výrobcem SUV na světě.

 

Zájem o Jeep potvrdila serveru Automotive News Europe prezidentka Great Wall Motors Wang Fengying. Podle jejích slov už s FCA na toto téma „zahájila jednání“. FCA už dříve připustil vyčlenění značek Alfa Romeo a Maserati do vlastní společnosti, ale aktuální informace kolem Jeepu nechce komentovat. Prodej značky Jeep by italsko-americkému koncernu způsobil velké komplikace a ohrozil by další osud jejích zbývajících značek Fiat, Chrysler, Dodge a Ram. Jeep je nejcennější značkou celého koncernu, SUV jsou navíc nejdůležitějším segmentem současného automobilového trhu a FCA může těžit ze společného vývoje s Jeepem.

Čtěte také: Test Jeep Compass: Správný směr

Jak daleko jsou jednání, je těžké odhadnout. Mluvčí společnosti Great Wall Xu Hui zatím nepotvrdil podání oficiální nabídky, pouze uvedl: „Velmi se zajímáme o značku Jeep a věnujeme jí dlouhodobou pozornost. Naším strategickým cílem je stát se největším světovým výrobcem vozů SUV. Získání značky Jeep by nám umožnilo dosáhnout našeho cíle rychleji a lépe.“
Great Wall už letos otevřel v USA vlastní výzkumné a vývojové centrum, které jí má také pomoci detailně se seznámit s americkým trhem. Zvažuje také výstavbu závodu v Mexiku. Svá auta prodává pod značkami Great Wall a Haval.