TEST: Nástavba Paragan Eurobox – Ideální řešení

Potřebujete ke svému podnikání dodávku s velkou kapacitou a nechcete platit mýtné? Chcete si nákladový prostor přizpůsobit dle vašich požadavků a potřeb? A jste navíc fixovaní na určitou značku? Nástavba Eurobox od Paraganu by mohla být řešením.

Nástavby všech druhů jsou v poslední době hitem mnoha značek, poskytujících nějaké modely užitkových vozidel. Na trhu je ale i řada firem, specializujících se na takové úpravy. Jedním z velkých hráčů je společnost Paragan. Jejich vlajkovou lodí je nástavba Eurobox, která se v propagačních materiálech firmy chlubí několika vzletnými přídomky, začínající označením ULTRA. Má být ultralehká, ultrapevná, ultraodolná a ultraobjemná. Do redakčního testu jsme si proto přizvali specifikaci XL, vybudovanou na podvozku Fiatu Ducato.

Máte na výběr
Pokud se rozhodnete pro nástavbu Eurobox, nabízí společnost Paragan dvě varianty, a sice provedení XL a XXL. Ty se logicky liší především svoji velikostí. Zatímco menší provedení XL nabídne objem nákladového prostoru až 19,5 m3, verze XXL pobere až 24,5 m3. U obou variant stačí k řízení vozu řidičské oprávnění skupiny B a dopravce je ušetřen i dalších nákladů, jako jsou clo a mýtné. Další výhodou nástavby od Paraganu je možnost vybrat si za základ kterýkoliv z široké škály modelů, zahrnujících značky Renault, Opel, Fiat, Peugeot či Citroën. Společnost po výběru vstupuje do spolupráce s dealerem a dokáže zákazníkovi nabídnout vše, co daný model nabízí. Volit tak lze z dostupných motorizací i výbavy a finální specifikace je tak jen na vás.
Stejně tak provedení samotné nástavby. Ta je vyrobena z lehkého ekologického materiálu a tvoří ji 25 mm tlusté slepené panely, tvořící pevný a kompaktní celek. Hmotnost celé nástavby je jen 450 kg a použitý materiál nepodléhá korozi ani hnilobě, čímž je dosaženo dlouhé životnosti. Stejně jako je možné vybavit si vůz a kabinu dlouhou řadou standardního příslušenství, i nástavba nabízí celou řadu další výbavy, vyhovující rozličným požadavkům na jednotlivý druh podnikání. Na výběr jsou například nástupní schůdky, boční dveře, vnitřní fixační zařízení nebo i spací kabiny, určené nejen pro mezistátní přepravu. K dispozici jsou též boční roletové dveře, volitelný průchod mezi kabinou řidiče a skříňovou nástavbou, regálové systémy a další.

Jednolitý celek
Náš testovaný exemplář disponoval vnějším olištováním hliníkovými lištami, čtvero páry kotevních ok v podlaze nákladového prostoru a zadní stěnou nástavby, osazenou nerezovým portálem s dvoukřídlými dveřmi a nerezovým tyčovým uzávěrem. V tomto případě nechybí možnost uzamčení, nebo fixace křídel dveří v otevřené poloze. Po otevření dveří se objeví úctyhodný a zcela pravidelný prostor, který bez problémů pojme hned pětici europalet (do verze XXL jich lze umístit až 7). Potěší nízká nákladová hrana i vnitřní stropní LED osvětlení, které lze ovládat přímo z kabiny vozidla. Užitečná hmotnost nástavby Eurobox XL je až 1200 kg. Zbytek vozu je klasické ducato, které se v našem testu objevilo už mnohokrát. Dobrou zprávou je, že nástavba se díky své pevnosti a nízké váze nijak negativně neprojevuje na jízdních vlastnostech vozu a nijak neubírá ani na dynamice. Stejně tak neruší žádný aerodynamický hluk, nástavbáři si se svým produktem opravdu vyhráli. Za zmínku stojí ještě praktická prodloužená zpětná zrcátka, která umožňují dobrý výhled směrem vzad a okolo vozu. Za nás si dovolíme případným zájemcům jen jedno doporučení, které směřuje k prvku příplatkového kamerového systému. Ten je dostupný za cenu 16 790 Kč bez DPH a věřím, že bude užitečným pomocníkem. Testovaný exemplář jím vybaven nebyl a manipulace s takovým vozem je pak lehce neobratná. Velká zpětná zrcátka pomáhají, seč mohou, ale rozměrná krabice za zády řidiče bez průzoru i parkovacího asistentu, připraveného alespoň trochu napovídat, má v této disciplíně své limity.


Technické údaje: Fiat Ducato 2,3 Multijet 150 L4 Paragan Eurobox XL

Cena nástavby: 265 000 Kč bez DPH
Cena vozidla: 450 000 Kč bez DPH
Cena včetně doplňků: 801 350 Kč bez DPH

MOTOR
Charakteristika:     naftový přeplňovaný čtyřválec
Objem:        2287 cm3
Maximální výkon:     109 kW/3600 ot./min.
Maximální točivý moment:     350/1500 ot./min

ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Délka/šířka/výška:     6467/2102/2924 mm
Rozvor:     4035 mm
Maximální užitečné zatížení:    1200 kg
Maximální objem nákladového prostoru: 19,5 m3

SPECIFIKACE NÁSTAVBY EUROBOX XL
Délka/šířka/výška – celkové: 4010/2097/2900 mm
Délka/šířka/výška – vnitřní: 3924/2027/2320 mm
Hmotnost nástavby: 450 kg


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Mercedes poodhalil nový Sprinter

TEST: Fiat Ducato – Rychlý stěhovák

TEST: Iveco Daily – Všední superhrdina

{gallery}stories/automobil_ve_firme/2017_Rijen/Nastavba{/gallery}