Taxikáři v Praze budou ve středu znovu stávkovat

Sdružení českých taxikářů ohlásilo na tuto středu 15.11. další protestní akci. Pokud bude mít podobnou formu blokování dopravy jako minule, tak je pravděpodobné, že si veřejnost spíš znepřátelí, i když se taxikáři dopředu ostatním řidičům omluvili za komplikace.

 

Taxikáři opakovaně protestují proti službám typu Uber. Nedávno třeba blokovali příjezd na pražské letiště, čímž si vysloužili velkou kritiku ostatních řidičů.
Nyní na svém facebookovém profilu svolalo Sdružení českých taxikářů své příznivce na 15.11. na Strahov: „Nevadí Ti řidiči firmy Uber a další nelegální dopravci ??????? Chceš dobrovolně přenechat svoji obživu? Už si hledáš jinou práci? Pokud ti to není lhostejné tak přijeď 15.11.2017 v 05:00h. na Strahov.“ Podle sdělení, které sdružení zaslalo ČTK, se taxikáři předem omlouvají řidičům za komplikace, i když neoznámili, jakou formu bude středeční protest mít.
Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez koncese a taxametrů, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemusejí skládat žádné povinné zkoušky. V tom mají taxikáři sice pravdu, protože zákazník dostává v obou případech v podstatě stejnou službu, která je v jednom případě regulovaná, v druhém nikoli. Ovšem jestli má nějaké povolání špatnou pověst, tak to jsou taxikáři kvůli nepoctivému jednání části z nich. A blokování dopravy ostatním řidičům jim na popularitě rozhodně nepřidá. Uber tvrdí, že v jejich případě nejde o taxislužbu, ale formu spolujízdy.