BMW plánuje testovat autonomní vozy v Česku

Automobilka BMW s velkou pravděpodobností chystá investovat v Česku do testovací dráhy pro autonomní vozy. Vzniknout by měla na Sokolovsku.

 

Informaci o testovacím polygonu za čtyři miliardy korun přinesla některá česká média, samotná automobilka BMW svolala na pátek 15.prosince tiskovou konferenci, na které „bude učiněno oznámení s celonárodním významem za účasti předních českých politických představitelů a Dr. Herberta Grebence, BMW AG, Human Resources, Head of Real Estate Management and Corporate Security.“
O jednáních o této investici hovořil u v létě s novináři, například s MF DNES, ministr financí Ivan Pilný. „BMW tu chce udělat testovací středisko na nové automobily,“ řekl tehdy Pilný. Tiskový mluvčí českého zastoupení BMW David Haidinger tuto informaci ale nepotvrdil: „Ke spekulacím se nemohu vyjádřit,“ řekl Flotile.
Podle serveru Ihned.cz vznikne centrum v lokalitě Velké podkrušnohorské výsypky na sever od Sokolova. Zaměstná až 400 lidí a kromě zázemí by se vozy bez řidiče měly testovat na různých typech cest o celkové délce 100 kilometrů.
Autonomní řízení je pro BMW vedle elektromobility další velké téma. Nechce jít ale cestou nevýrazných vozů zcela bez ovládacích prvků, naopak chce řidičům zachovat i možnost užít si radosti z jízdy. „Jsme emocionální značka, takže je pro nás stále důležité dát majiteli příležitost řídit své auto,“ řekl pro britský Autocar Robert Irlinger, šéf jedné z divizí BMW. Značka proto neplánuje zbavit se volantů. „Tím, že dáme řidiči na výběr, dostanou to nejlepší z obou světů – pohodlí autonomního řízení nebo příležitost užít si kdykoli radosti z jízdy,“ dodal Irlinger.