První skica nové Fabie. Bude i verze na CNG?

Škoda na letošní jaro chystá facelift modelu Fabia. Představí se na autosalonu v Ženevě. Kromě úprav designu se dá čekat i nový pohon na CNG.

 

Automobilka je na informace zatím skoupá, kromě jedné skici zatím oficiálně sdělila pouze to, že ústředními motivy modernizace jsou nové designové prvky a moderní technologie. Nově tvarovaná příď s LED světlomety dodává vozu výraznější vzhled. Poprvé jsou pro tento model v nabídce i zadní svítilny s technologií LED. Škoda slibuje i nová Simply Clever řešení.
Logicky se dá očekávat, že modernizace se bude týkat především rozšíření nabídky různých asistenčních systémů podle vzoru sourozeneckého Volkswagenu Polo. Možná se tedy dočkáme třeba funkce nouzového brždění Front Assist s rozpoznáváním nejen aut, ale i chodců.
Základem motorizací budou nejspíš litrové benzinové tříválce. Polo bude mít v nabídce i verzi na spalování zemního plynu CNG, takže je pravděpodobné, že tento pohon se dostane i do Fabie. Už na loňském autosalonu v Ženevě řekl Flotile šéf Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček, že škodovka brzy představí další CNG model.
Dějištěm světové premiéry nového provedení modelu Fabia bude v březnu 2018 mezinárodní autosalon v Ženevě. Od roku 1999 byly na celém světě prodány více než čtyři miliony těchto vozů.
Martin Šidlák