S PAL-V Liberty můžete vzlétnout za rok a 13 milionů korun

V Ženevě se kromě spousty elektrických konceptů představilo i jedno zvláštní auto. Auto, které může létat. Nizozemský PAL-V Liberty se na silnici a na nebe má objevit zhruba za rok.

 

O to, dostat do sériové výroby auto, které bude umět jezdit po silnici i létat vzduchem, se pokouší řada výrobců včetně slovenského AeroMobilu. Nizozemský PAL-V Liberty je už hodně daleko. Můžete si ho dokonce objednat za ceny od 499 000 eur bez daně (necelých 13 milionů korun). Spíš než o létající auto jde o pojízdný vírník, protože třeba na rozdíl od zmíněného AeroMobilu nemá křídla, ale na střeše dvě skládací rotorové lišty a další rotor na zádi. Kabina pojme dva cestující a přeměna auta na vírník či zpět zabere zhruba pět až deset minut. Nestartuje ovšem jako klasický vrtulník přímo vzhůru, k rozjezdu potřebuje krátkou startovací dráhu. Výrobce uvádí, že Liberty potřebuje prostor o velikosti zhruba 90-200×200 metrů, nejvhodnější budou tedy malá letiště pro ultralighty. K provozu ve vzduchu bude potřeba pilotní průkaz.
Výrobce počítá, že dodá na trh pouze 90 kusů, z toho polovinu chce prodat v Evropě. Poté chce zahájit výrobu levnější verze Liberty Sport za ceny od 299 000 eur bez daně.