ADAC test: Nejlevnější pneumatika je nejlepší!

Německý autoklub ADAC otestoval celoroční pneumatiky o rozměru 175/65 R14, a výsledky jsou překvapivé. V konkurenci Michelinu, Nokianu nebo Continentalu dostala nejlepší hodnocení neznačková korejská Nexen N blue 4 Season!

 

Většina řidičů zatím stále přezouvá dvakrát ročně letní a zimní pneumatiky. Celoroční se zatím příliš nerozšířily, ale jejich vlastnosti se zlepšují. To prokázal i test německého ADACu, který je otestoval už potřetí. Zatímco v roce 2014 získaly dva pláště hodnocení uspokojivé a dvě dostatečné, v roce 2016 čtyři uspokojivé a pět dostatečné, letos už vítěz dosáhl téměř stejně dobrého hodnocení jako nejlepší letní pneumatika z nedávného testu ADAC.
Testování probíhalo jednak na zimních silnicích nedalo finského Ivalo, jednak na letních blízko Říma. Překvapivým vítězem je korejský Nexen N blue 4 Season. Ten byl navíc nejlevnější z testovaných Lepší byla na mokru a ledu, ale i na suché či zasněžené vozovce vykázala dobré vlastnosti. Test byl pro jistotu proveden dvakrát. Celkově si vítězný plášť odnesl hodnocení 2,7. Až na druhém místě skončila pneumatika Continental AllSeasonContact (dobré výsledky na sněhu a ledu, ale horší na suchém asfaltu) a na třetím Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (dlouhá životnost a výborné hodnocení na mokré vozovce, zaostává ale na suché cestě a na sněhu). Nejdražší pneumatiky Michelin skončila poslední.
Pneumatika                                   Cena (€)     Hodnocení     Známka
Nexen N blue 4 Season                   51             uspokojivé      2,7    
Continental AllSeasonContact           72             uspokojivé      3,0    
Goodyear Vector 4Seasons Gen-2     72             uspokojivé      3,3    
Nokian Weatherproof                      66             uspokojivé      3,4    
Firestone Multiseason                      55             dostatečné     3,7    
Maxxis AllSeason AP2                      54             dostatečné     3,7    
Vredestein Quatrac 5                      64            dostatečné      3,7    
Hankook Kinergy 4s H740                61            dostatečné      3,9    
Michelin CrossClimate                       77            dostatečné      3,9
Martin Šidlák
Foto: ADAC