Lidé ještě nejsou na autonomní auta připraveni

Studie, provedená společnosti CarGurus v USA, ukázala, že 80 procent amerických motoristů „není nadšeno“ z autonomních vozů a nekoupili by si ho.

 

Průzkum, kterého se zúčastnilo 1900 respondentů, zjistil, že 79 % motoristů „není nadšeno“ z autonomních vozů a dokonce 27 procent nedůvěřuje žádnému výrobci, že by byl schopen vyrobit samořiditelné auto.
Z těch, kteří jsou k autonomní technologii skeptičtí, 81 procent uvedlo, že se obávají o svoji bezpečnost, 45 % se bojí toho, kdo by byl viníkem v případě nehody. Téměř 47 procent řeklo, že technologie ještě není připravena na použití na silnici. Celých 84 % dotázaných proto uvedlo, že v příštích pěti letech rozhodně neuvažují o nákupu takového auta, 59 % považuje za nepravděpodobné, že by si ho pořídili během následujících deseti let.
Průzkum ale přinesl i některé dobré zprávy pro automobilový průmysl. 24 procent oslovených uvedlo, že mají důvěru ve značku Tesla, že se jí povede postavit auto bez řidiče, a 64 % se domnívá, že autonomní vozy v budoucnu zlepší bezpečnost na silnicích.