Mercedes svolává do servisu 774 000 vozidel kvůli softwaru na regulaci emisí

Společnost Daimler nedokázala vyvrátit podezření německého ministerstva dopravy, že některé dieselové motory ve vozech Mercedes jsou vybaveny nepřípustným softwarem na regulaci emisí. Tři čtvrtě milionu aut tak musí do servisu.

 

Svolávací akce se týká modelů Mercedes Vito, GLC a třídy C třídy, řekl ministr dopravy Andreas Scheuer po setkání s šéfem Daimleru Dieterem Zetschem. Pro Daimler se svým způsobem jedná o velký úspěch, protože se vyhnul mnohem nákladnějším opatřením jako pokuty nebo výměna některých dílů, což postihlo za podobný prohřešek koncern Volkswagen. Jen na pokutách už VW stála kauza 26 miliard eur, navíc bylo tento týden oznámeno, že státní zastupitelství vyšetřuje šéfa Audi Ruperta Stadlera v souvislosti s aférou Dieselgate.
Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) nalezl pět neschválených softwarových funkcí u některých dieselových motorů Mercedes. Kromě Vita by se to mělo týkat modelů GLC 220d a C 220d. Ministr dopravy Scheuer původně hrozil Daimleru pokutou ve výši 3,75 miliard eur, ale zjevně se nepodařilo prokázat, že by výrobce chtěl úpravou softwaru záměrně podvádět při měření emisí.