Dopravní kužely se budou přesouvat samy!

Dříve než autonomních aut bychom se mohli na silnicích dočkat dopravních kuželů, které se samy přesouvají. V podobě prototypu je ukázala britská společnost Costain Group na přehlídce Cheltenham Science Festival.

 

Jakkoli by se mohlo zdát, že plastový dopravní kužel je věc, na které se nedá nic nového vymyslet, opak je pravdou. Britská společnost Costain Group ukázala kužele, které se dokážou po silnici rozmístit samy!
Díky elektromotoru, baterii, kolečkům a dálkovému ovládání se tak zrodil dopravní kužel budoucnosti. Na první pohled to vypadá jako zbytečný nesmysl, je ale pravdou, že manuální rozmisťování kuželů je pomalé a nebezpečné. Podle britského deníku Telegraph nejsou výjimečné smrtelné nehody, kdy při této práci zahynul zaměstnanec firmy instalující dopravní omezení.
Podle firmy Costain Group se kužele pohybují rychlostí až 6 km/h a zatímco třeba jednoduché zúžení jednoho silničního pruhu zabere lidem 15 minut, motorizované kužele to dokážou za minutu jednu. To by mohlo citelně zkrátit i dopravní zácpy, které se při instalaci nového dopravního značení často tvoří.
První prototypy jsou ovládané na dálku obsluhou, budoucnost ale podle výrobce patří autonomním kuželům, které se budou rozmisťovat pomocí GPS.
„Kužely zatím nejsou autonomní,“ řekl jeden z vývojářů Richard Golledge. „Od toho jsme ještě daleko, ale do budoucna můžou existovat i kužely, které se po silnici inteligentně rozmístí úplně samy třeba v případě dopravní nehody.“