Interiéry Volva budou z vyřazených sítí nebo recyklovaných PET lahví

Volvo plánuje, že počínaje rokem 2025 by plastové díly v každém novém voze měly být z 25 % vyrobeny z recyklovaného materiálu. Zákazník by ale na kvalitě či provedení neměl nic poznat.

 

Souběžně s tím automobilka vyzývá dodavatele pro automobilový průmysl, aby intenzivněji spolupracovali s výrobci automobilů a společně vyvinuli novou generaci součástek s maximálně udržitelným charakterem s důrazem na rozsáhlejší využívání recyklovaných plastů.
Aby společnost Volvo Cars demonstrovala životaschopnost své ambice, představila speciální verzi svého plug-in hybridního SUV, Volva XC60 T8, které se na první pohled neliší od stávajícího modelu, ale u něhož byla celá řada plastových dílů vyrobena z recyklovaných materiálů.
Součástí výbavy interiéru speciální verze Volva XC60 je středový tunel vyrobený z recyklovaných vláken a plastů získaných z vyřazených rybářských sítí a námořních lan. Podlahové koberečky jsou utkány z vláken získaných z recyklovaných plastových PET lahví a z recyklované bavlny pocházející z odstřižků při výrobě oděvů. Také na výrobu sedadel byla zčásti využita PET vlákna
z plastových lahví. Dalším recyklovaným prvkem je zvuková izolace pod kapotou vozu, která byla vyrobena ze sedadel starých vozů Volvo určených k likvidaci.
Volvo XC60 „z recyklovaných plastů“ bylo představeno na jednání Ocean Summit pořádaném v rámci göteborské zastávky závodu Volvo Ocean Race. Celý závod se v rámci partnerství
s kampaní Clean Seas (Čistá moře) Organizace spojených národů zaměřuje na udržitelný rozvoj, přičemž jeho hlavní poselství zní: Turn The Tide On Plastic (Zastavme příliv plastů).