Dieselgate pokračuje: Šéf Audi Stadler byl zadržen

Německé úřady zadržely v souvislosti s aférou Dieselgate šéfa značky Audi Ruperta Stadlera. Důvodem jsou obavy ze zadržování důkazů.

 

Pro koncern Volkswagen aféra Dieselgate zjevně nekončí. Minulý týden souhlasil s pokutou jedné miliardy eur, kterou mu vyměřila německá prokuratura. Nyní byl zadržen šéf značky Audi Rupert Stadler.
„V rámci vyšetřování záležitostí týkajících se naftových motorů Audi vydala mnichovská prokuratura zatykač na profesora Ruperta Stadlera dne 18. června 2018,“ uvedlo státní zastupitelství v Mnichově. Důvodem je obava, aby nezadržoval či neskrýval důkazy. Jak dlouho zůstane ve vazbě, není známo.
Aféra Dieselgate vypukla v roce 2015, kdy koncern VW přiznal, že do 11 milionů aut po celém světě instaloval software, který manipuloval s emisemi během laboratorních zkoušek a testů. Kauza stála Volkswagen už několik miliard na pokutách především v USA, vyměnili se také lidé na téměř všech vrcholných funkcích. Rupert Stadler byl jednou z mála výjimek.
V USA bylo zahájeno trestní stíhání také tehdejšího šéfa koncernu Martina Winterkorna, je ale nepravděpodobné, že by putoval do tamního vězení, protože Německo své občany do zahraničí nevydává.