Combo popáté, s novými motory, ale bez CNG

Už v páté generaci od roku 1986 přijíždí na trh nový Opel Combo. Poprvé jako společný produkt nové koncernové trojice s Citroënem a Peugeotem.

 

Trh s osobními verzemi dodávek stále roste, od roku 2014 o 26 procent. Opel na něm zatím neměl příliš silné postavení, po spojení s koncernem PSA, jehož modely Partner a Berlingo jsou na něm naopak dominantní, doufá ve změnu. Vyrábět se bude jako osobní van Combo Life a dodávková verze Combo Van – obě v různých provedeních. Combo Life a Combo Van jsou k dispozici ve standardní verzi M (4,40 metru) nebo dlouhé XL (4,75 metru). Rodinný model Combo Life může mít 5, nebo 7 sedadel a velký zavazadlový prostor s maximálním objemem 2693 litrů. Dodávka Combo Van může mít 2, 3 nebo 5 sedadel. Poskytuje maximální objem nákladového prostoru do 4,4 m3, místo na dvě euro-palety a odveze užitečné zatížení do 1000 kg.
Combo má mnoho různých elektronických asistentů známých s běžných osobních vozů, za zmínku stojí třeba jedna zajímavost – Combo Van může být vybaven prostorovým kamerovým systémem Surround Rear Vision poskytujícím výhled jak daleko dozadu za vozidlo, tak těsně dolů k pátým dveřím. Druhá kamera ve vnějším zpětném zrcátku na straně spolujezdce monitoruje mrtvý úhel na pravé straně.
Na výběr jsou benzinové motory 1.2 TURBO 81 nebo 96 kW a nový diesel 1.5 CDTI 55, 76 nebo 96 kW. S nejsilnějším dieselem může být spojena i nová 8stupňová automatická převodovka, jinak jsou k dispozici 5- či 6stupňové manuály. Na rozdíl od minulé generace se ale už nepočítá s pohonem na CNG.

Čtěte také: Prodej Berlinga zahajuje s velkými slevami

Oproti Citroënu Berlingo zahajuje Opel Combo s nižšími cenami, ale jen na první pohled. Zatímco berlingo s motorem 1.2 startuje na akční ceně 359 900 Kč (ovšem po započtení slevy a bonusu za vůz na protiúčet), combo se stejným motorem nabízí akční cenu 339 900 Kč se stejnou slevou pro všechny. Francouz má ovšem o něco bohatší výbavu, nechybí například manuální klimatizace či elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka už v základu.