Dieselové Porsche už si nepořídíte

Dieselové motory postupně mizí nejen z těch nejmenších aut, ale nyní paradoxně i z těch největších. Konec dieselových agregátů totiž ohlásila značka Porsche.

 

Naftové motory zmizely z ceníků této značky patřící do koncernu Volkswagen už v únoru letošního roku, tehdy byly důvodem blížící se přísnější emisní limity a podezření na instalaci nelegálního softwaru. Porsche muselo svolat do servisu 60 000 vozů Macan a Cayenne, ale tvrdilo, že se diesely do nabídky opět vrátí. Nestalo se a nyní výrobce oznámil jejich konec.
Naftové agregáty tvořily jen menší část prodejů firmy, protože do sportovních aut se nedávaly, v nabídce byly jen u SUV Macan a Cayenne a kupé Panamera. „Porsche neodsuzuje naftu, ta je a zůstává důležitým prvkem pro pohon vozů,“ uvedla firma. „Ale pro výrobce sportovních aut hraje jen malou roli.“ Diesely tvořily údajně jen 12 procent loňských prodejů Porsche.
Automobilka se chce vedle benzinových zaměřit na hybridní a elektrické pohony, do kterých do roku 2022 investuje 6 miliardy eur. Už dnes si třeba 63 procent zákazníků modelu Panamera zvolí hybridní motor. Příští rok pak Porsche uvede na trh svůj první elektromobil Taycan.