Nový Renault Clio má být revoluční. Představí se už začátkem roku 2019

Nejprodávanější evropský malý vůz Renault Clio se chystá na revoluční změnu. Nová generace se podle britského Autocaru představí už začátkem příštího roku. Slibuje třeba obří displej ve stylu Tesly.

 

Autocaru informace o chystané novince potvrdil šéfdesignér Laurens van Den Acker: „Máme hotovo. Uvedeno bude začátkem příštího roku. Bude to nejlepší Clio, jaké jsme kdy udělali.“ Od konkurentů se má lišit především použitím nejmodernější techniky, ale i nečekaných designových prvků.
Vývojáři se soustředili především na interiér, protože to je oblast, která byla v poslední době u Renaultů kritizována nejvíc, přiznal Laurens van Den Acker. Kokpitu páté generace Clia má proto vévodit obří dotykový displej ve stylu vozů Tesla. Právě to ho má především odlišit od soupeřů jako je Ford Fiesta nebo Volkswagen Polo.
Vůz by měl být také schopen poloautonomní jízdy. V oblasti designu překvapí kliky zadních dveří, ukryté v rámu. Novinka bude postavena na platformě CMF-B, kterou má třeba Nissan Micra. Po pohon budou sloužit benzinové motory 1,0 a 1,3 litru, naftové agregáty budou zastupovat osvědčený 1.5 dCi, používaný i v některých vozech Mercedes. Na jeho základě má být později – zřejmě kolem roku 2020 – představen i mild hybrid. Plně elektrická verze se však zatím neočekává, protože by konkurovala elektromobilu Zoe. Údajně se počítá i s ostřejší verzí Clio RS, a to s benzinovým motorem 1.4, případně i naftovým 1.6 s většího Méganu.