Porsche, Bentley, Bugatti a Lamborghini by mohly zamířit na burzu jako jeden „superbrand“

Značka Porsche by se mohla vyčlenit z koncernu Volkswagen a stát se součástí skupiny luxusních značek spolu s Bentley, Bugatti a Lamborghini, které by jako jeden „superbrand“ vstoupily samostatně na burzu.

 

S informací přišel server Autonews Europe, který hovořil s finančním šéfem Porsche Lutzem Meschkem. Koncern si od tohoto kroku slibuje, že trh ocení hodnotu superbrandu na 60-70 miliard eur, což by bylo trojnásobně víc, než jak byla nedávno oceněna značka Ferrari, která rovněž vstoupila na burzu samostatně po vyčlenění z koncernu Fiat Chrysler (FCA). Ferrari má nyní tržní hodnotu kolem 19 miliard eur. Nedávno vstoupil na burzu také čínský výrobce elektromobilů Nio a britská luxusní značka Aston Martin.
Volkswagen očekává růst hodnoty celého koncernu. Podle ceny akcií na burze má nyní koncern VW hodnotu zhruba 69 miliard eur a nedá se předpokládat, že by po vyčlenění luxusních značek šla cena mateřské společnosti nějak razantně dolů. Meschke v té souvislosti poukázal právě na Ferrari: „Když Ferrari vydalo vlastní emisi cenných papírů, znatelný nárůst hodnoty zaznamenaly i akcie samotného FCA,“ řekl Meschke.
Akciové rozdělení koncernu by s největší pravděpodobnosti uvítali i investoři. Tím, že by se celkové finanční výsledky očistily o nadprůměrný zisk z prodeje luxusních aut, by vznikl neustálý a přitom zdravý tlak na vedení koncernu, aby snižoval náklady a pečoval o finanční zdraví mainstreamových značek. 
Martin Šidlák