Americký úřad zakázal provoz školního minibusu bez řidiče

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) zakázal firmě Transdev provozovat plně autonomní školní minibus v lokalitě Babcock Ranch na jihozápadě Floridy. Prý je to nezákonné.

 

Společnost Transdev provozoval autonomní vůz EZ10 Generation II ke kyvadlové dopravě školních dětí v okolí jedné školy na Floridě. Vůz jezdil bez řidiče rychlostí maximálně 16 km/h po předem stanovené trase. Úřad NHTSA ale nyní jeho provoz zakázalo s tím, že to odporuje zákonům a porušuje pravidla udělená vozidlu pro dočasný provoz.
„Inovace nesmí ohrožovat veřejnou bezpečností,“ řekl Heidi King, zástupce NHTSA. „Použití nekompatibilního zkušebního vozidla k přepravě dětí je nezodpovědné, nevhodné a v přímém rozporu s podmínkami schváleného testovacího projektu společnosti Transdev.“
NHTSA totiž udělilo povolení v březnu 2018 pro účely testování a demonstrace. Transdev podle NHTSA v žádost neuvedl, že bude vůz provozovat jako školní autobus. Ty totiž podléhají velmi přísným pravidlům.
Transdev provoz autobusu ukončil. Během zhruba měsíce a půl provozu ale nezaznamenal žádnou technickou komplikaci nebo stížnost rodičů.