Nepozornost může za nejvíc nehod, havárie firemního řidiče poškozuje i mediální obraz jeho zaměstnavatele

Nejčastější příčinou nehod řidičů motorových vozidel v Česku bylo v roce 2018 nevěnování se řízení vozidla (19,93 % z celkového počtu nehod). V USA umře každý den 9 lidí kvůli nepozornosti řidičů. Co řidiče nejvíc rozptyluje?

 

Podle statistiky vedené americkým národním úřadem pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) zemře kvůli nepozornosti za volantem každý den devět lidí a dalších tisíc utrpí zranění. Podobně podrobná statistika pro Českou republiku neexistuje, ale i z aktuální statistiky nehodovosti je vidět, že nevěnování se řízení může za skoro čtvrtinu všech havárií na domácích silnicích.
NHTSA vyčíslila dokonce i to, kolik taková nehoda z nepozornosti stojí společnost, především zaměstnavatele. U jednoduché nehody to je v průměru 16 500 dolarů. V nejhorších případech je to až 500 000 dolarů. NHTSA do toho zahrnuje výplaty pojistného, případné soudní spory, ztrátu hodnoty havarovaného vozidla při prodeji, ztrátu produktivity, ale i věci jako negativní publicita, poškození mediálního obrazu firmy i pokles morálky ostatních zaměstnanců. Upozorňuje na to, že tyto náklady jsou tři- až pětkrát vyšší, než přímé náklady související s nehodou.
Velkým problémem jsou v této souvislosti chytré mobilní telefony. Čím víc funkcí mají, tím více je lidé používají i za volantem. NHTSA dává mobil jako příčinu rozptýlení u 27 % nehod. Připojila i průzkum, čemu se lidé za volantem v souvislosti s mobilem věnují:
19 % volání bez handsfree
51 % volání s handsfree
32 % kontrola a odesílání SMS
23 % čtení nebo posílání emailů
21 % surfování po internetu
19 % sledování nebo zveřejňování fotek a videí
14 % sledování televize nebo videa v telefonu
14 % účast na videohovoru
Nebezpečnost chytrého telefonu za volantem potvrzují i další studie. Například podle studie University of Utah je u uživatelů mobilních telefonů 5,36krát vyšší pravděpodobnost, že se stanpi účastníky dopravní nehody než ostatní řidiči.

Martin Šidlák