Volvo V40 dosluhuje, co přijde místo něho? SUV coupé?

Momentálně „služebně“ nejstarším modelem značky Volvo je hatchback V40, poslední, který jezdí na platformě vyvinuté ve spolupráci s Fordem. Co přijde místo něj? Nejspíš model ve stylu SUV coupé.

 

V40 sice nese v názvu písmeno V vyhrazené pro kombíky, ale sama automobilka vůz nazývá prémiovým kompaktním hatchbackem. Jako poslední vůz značky je postaven na podvozkové platformě Global C, která byla před 15 lety vyvinuta ve spolupráci s Fordem. Momentálně tedy finišují práce na nástupci, který už vyjede na vlastní nové platformě CMA, podobně jako XC40. Ta už umožňuje i zástavbu hybridních nebo elektrických pohonů.
Vůz se ale změní mnohem víc, především tvarem karoserie. Hatchback už zřejmě zůstane minulostí. „V řadě 40 budeme potřebovat další typ karoserie,“ řekl už v lednu britskému Autocaru evropský šéf Volva Lex Kerssemakers. Ten dále prozradil, že půjde o „vysoký vůz se stylovým pojetím designu exteriéru“. Nabízí se tedy dnes moderní styl karoserie SUV coupé, kterou prosadilo do automobilového světa BMW X6. Takový model Volvu v prémiové konkurenci citelně chybí. Inspirací by mohla být studie XC Coupé z roku 2014 (na obrázcích). Hodně z ní čerpalo už SUV XC40, ale novinka by měla mít víc splývavou záď. Další otázkou je, kdy se novinka představí. Letošního březnového ženevského autosalonu se Volvo nezúčastní. Bude to tedy na podzim?